Geschiedenis

Oorsprong

Gebaseerd op het menselijke instinct van zelfverdediging, werden er verschillende gevechtskunsten ontworpen, vooral in Centraal Azië, Egypte en Turkije. Karate wordt steeds vereenzelvigt met Japan, maar China is zonder twijfel de bakermat van karate. In de 6e eeuw reisde Bodhidharma (een Zen Boeddhistische monnik) van India naar China. Daar verbleef hij verschillende jaren in een Shaolin Tempel in het Songshan-gebergte. Hij begon verschillende ademtechnieken en fysische oefeningen aan de monniken aan te leren.

Hij legde hen ook uit hoe ze hun lichamelijke en geestelijke sterkte konden ontwikkelen. Verder leerde hij hen een methode van ongewapend vechten aan. Zo kregen deze monniken de reputatie van bekwaamste vechters van China. Andere kloosters zagen het nut in van deze lichaamstraining en namen Bodhidharma’s methoden over. Bodhidharma wordt beschouwd als de vader van de gevechtskunst en zijn lessen liggen aan de oorsprong van het Chinese Kempo. Wanneer Kempo verspreidt wordt over China, wordt het verdeeld in twee stijlen ; één werd gekenmerkt door directe en harde technieken, terwijl de andere stijl meer circulaire en zachtere technieken omvat.

Kanryo Higaonna Sensei

Kanryo Higaonna Sensei (1853-1915) werd geboren in Naha, Okinawa. Hij was de zoon van een Okinawaans handelaar. Op 14-jarige leeftijd begon hij het Chinese Kempo te trainen. In die periode was er veel commercieel verkeer tussen Naha en Foochow (China). Op die manier ontmoette Kanryo Higaonna Sensei vele Chinese handelaren en had hij de gelegenheid om het Chinese boxen te leren.

Ryu Ryuko Sensei
Later reisde hij naar Foochow waar hij een leerling werd van Ryu Ryuko Sensei, die hem de essentie van de ‘White Crane Fist Style’ leerde. Ryu Ryuko Sensei studeerde in een Shaolin Temple. Kanryo Higaonna Sensei leerde de kata: Sanchin, Saifa, Seiyunchin, Shisoshin, Sanseru, Sepai, Kururunfa, Sesan and Suparinpei. Hij trainde vele malen Sanchin kata en hij ontwikkelde zijn spieren door gewichttraining (Hojo-Undo). In China noemden ze hem : “Ashi no Higaonna” , omwille van zijn enorm sterke benen. Na 13 à 14 jaar trainen keerde hij terug naar Okinawa. Eerst begon hij privaat lessen te geven. In 1905 begon hij met het les geven van gevechtskunsten in een school. Hij noemde zijn karatestijl : NAHA-TE. Na zijn dood in 1915, werd zijn beste student Chojun Miyagi Sensei zijn opvolger.

De belangrijkste karatestijlen in Okinawa

  • NAHA-TE , met als grondlegger Kanryo Higaonna Sensei. Hieruit ontstaat in 1930 het GOJU-RYU door toedoen van Miyagi Chojun Sensei.
  • SHURI-TE , met als grondlegger Anko Sensei. Hieruit ontstaat in 1933 het SHORIN-RYU door toedoen van Tomohana Choshin Sensei.
  • TOMARI-TE , met als grondlegger Matsumura Kosaku Sensei. Hieruit ontstaat in 1933 ook een SHORIN-RYU stijl door toedoen van Nagamine Shoshin Sensei.
  • UECHI-RYU , deze stijl ontwikkelde zich direct uit het Chinese Kempo door toedoen van Uechi Kanbun Sensei, die dit Kempo beoefende van 1897 tot 1947.

Ook in Japan bestonden er verschillende vormen van ongewapend vechten. Denk maar aan Ju-Jitsu, waaruit later het Judo werd ontwikkeld. Karate zelf werd slechts begin deze eeuw naar Japan overgeheveld door een inwoner van Okinawa, Gichin Funakoshi. Deze grootmeester gaf les van 1922 tot aan zijn dood in 1957 en hielp het karate verder uitbouwen. Naast de Shotokan school van Funakoshi ontwikkelden er zich nog andere stijlen : Wado-Ryu, Kyokushinkai, Shito-Ryu, Renbu-Kai, Shukokai, Goju-Kai (onstaan uit het Goju-Ryu).

Chojun Miyagi Sensei

Chojun Miyagi Sensei (1888-1953) werd geboren in Higashi Machi, Naha. Op 11-jarige leeftijd nam zijn moeder hem mee naar een karatemeester : Aragaki Ryuko Sensei.
Op 14-jarige leeftijd werd hij leerling van Kanryo Higaonna Sensei. In 1916, na de dood van Kanryo Higaonna Sensei, reisde hij naar Foochow. Tijdens deze reis ontmoette hij een oud-leerling van Ryu Ryoko Sensei en hij vond ook de plaats waar ooit de dojo van Ryu Ryoko Sensei stond. Na zijn terugkomst van China, begon hij karatelessen te geven.
In 1940 ontwikkelde hij de kata’s : Gekisai-dai-ichi en Gekisai-dai-ni. Reeds eerder had hij de kata Tensho van de White Crane kata ‘Rokkishu’ en de ‘Junbi-Undo’ oefeningen ontwikkeld.

Hij ontwikkelde ook een nieuwe versie van Sanchin. In 1926 stichtte hij de Karate Kenkyo Club. De leraars waren : Chojun Miyagi Sensei, Choju Mutobu Sensei, Kenwa Mabuni Sensei (founder of Shito-Ryu karate) and Chomo Hanashiro Sensei. In 1930 gaf Chojun Miyagi Sensei zijn karatestijl de naam : Goju-Ryu , wat betekent : “Hard / Zachte – Stijl”. Hij ontleende de naam Goju-Ryu uit de zin : “Ho Goju Donto” (= de manier van in- en uitademen kan hard zijn en zacht zijn). Deze zin kwam uit de ‘Bubishi’ , een klassieke Chinese tekst over gevechtskunsten. Na Wereldoorlog II koos Chojun Miyagi Sensei, An’ichi Miyagi Sensei (geen familie) als zijn opvolger. Hij gaf hem de volledige kennis van het Goju-Ryu karate. Chojun Miyagi Sensei stierf in 1953. Hij voorspelde dat karate over de hele wereld zou verspreid worden. Zijn voorspelling is uitgekomen !

An’ichi Miyagi Sensei

An’ichi Miyagi Sensei werd geboren op 9 februari 1931 en overleed op 28 April 2009 in Naha. Hij begon in de tuin-dojo van Chojun Miyagi Sensei te trainen in 1948. Hij leerde er niet alleen de fysieke kracht van Goju-Ryu, maar ook de geschiedenis van Goju-Ryu. Zijn leraar, Chojun Miyagi Sensei, leerde hem alle kata zeer gedetailleerd en hij legde de bunkai zeer grondig uit. Hij wou het Goju-Ryu en diens geheime principes doorgeven aan de volgende generatie. In 1979 werd hij ere-voorzitter van IOGKF. Hij heeft een student die Goju-Ryu zeer correct doorgeeft : Morio Higaonna Sensei

Shuichi Aragaki Sensei

Shuichi Aragaki Sensei werd geboren in 1929 in Taiwan. Zijn familie keerde in 1947 terug naar Okinawa. In zijn jeugd was Aragaki Sensei niet sterk, hij was klein. Zijn grootvader was Ryuko Aragaki Sensei, de eerste instructeur van Chojun Miyagi Sensei en degene die Chojun Sensei
introduceerde bij Kanryo Higaonna Sensei. Toen Aragaki Sensei zijn grootvader vertelde dat hij geïnteresseerd was in karate, besloot Ryuko Sensei om Aragaki Sensei naar Chojun Sensei te brengen om van hem te leren.
Veel van de eerste instructies van Aragaki Sensei kwamen van An’ichi Sensei. Hij en An’Ichi Sensei waren de enige studenten van Chojun Sensei en ze werden als broers.
Uiteindelijk begon Chojun Sensei ook Aragaki Sensei te trainen.

Morio Higaonna Sensei

Morio Higaonna Sensei werd geboren op 25 December 1938. Hij begon met karate (Shorin-Ryu style) toen hij 14 was. Higaonna Sensei trainde veel technieken op een makiwara
 (= ‘stootplank’ of ‘stootbalk’). Zijn stoot zou later zeer bekend worden.
Op 16- jarige leeftijd begon hij in de tuin-dojo van wijlen Chojun Miyagi Sensei te trainen. Zijn leraar was An’ichi Miyagi Sensei.
In 1957 verhuisde de dojo naar een gebouw, genaamd ‘Jundokan’. Daar trainde hij met Ei’ichi Miyazato en An’ichi Miyagi (allebei studenten van Chojun Miyagi Sensei) tot wel 5 uur per dag ! Hij trainde ook kobudo, zijn specialiteit was de Sai.

Hij verhuisde in 1960 naar Tokyo om daar handel te gaan studeren aan de Takushoku universiteit. Later gaf Higaonna Sensei les aan de befaamde ‘Yoyogi Dojo’. Zijn studenten waren verbaasd door zijn voortreffelijke techniek en zijn ongelooflijke kracht.
Hij gaf 21 jaar les in deze dojo. Zijn trainingen werden zo populair dat hij 4 trainingssessies per dag gaf (per dag 1000 leerlingen).

In 1968 reisde Sensei voor de eerste keer naar de USA. Daarna bezocht hij verschillende landen om les te geven in het Okinawa Goju-Ryu karate.

In 1979 werd hij voorzitter en Chief Instructor van IOGKF.
In 1980 trouwde Higaonna Sensei met een Amerikaanse studente. Een jaar later keerde hij met zijn vrouw terug naar Okinawa. 1981 was ook het geboortejaar van zijn zoon Eric.
In 1987 verhuisde Higaonna Sensei en zijn familie naar Amerika. Hij opende er ‘The Institute of Traditional Karate’ (World Headquarters for the IOGKF).

Nadat de IOGKF gegroeid was tot een wereldwijde organisatie met tienduizenden studenten, besloot Morio Higaonna in 2000 dat hij terug moest naar de bakermat: Okinawa. Hij richtte er de befaamde Higaonna Dojo op.

Master An’ichi Miyagi en Shuichi Aragaki Sensei benoemden Morio Higaonna Sensei tot 10e Dan in september 2007. Master Higaonna geeft nog altijd les in zijn dojo. Higaonna Sensei heeft al les gegeven over heel de wereld en regelmatig worden er Gasshuku georganiseerd in Okinawa.          

Aangezien er over heel de wereld meer en meer landen aansloten om met Morio Higaonna te trainen en Higaonna Sensei ouder werd, werd er naar een oplossing gezocht.
Tijdens de 6e World Budosai in 2012 kondigde Master Morio Higaonna zijn pensionering aan als IOGKF World Chief Instructor en benoemde Tetsuji Nakamura Sensei (Canada) als zijn opvolger. Master Morio Higaonna zou zich niet langer bezig houden met organisatorische zaken maar bleef de Supreme Master (Saiko Shihan) van IOGKF en hij zou nog steeds les geven op Internationale Gasshuku.

In 2022 kwam Higaonna Sensei terug op deze beslissing en werd hij terug World Chief Instructor van een nieuwe federatie nl. TOGKF “Traditional Okinawan Goju-Ryu Karate Do Federation”.
Bakkies Laubscher Sensei (Zuid-Afrika) besloot om Higaonna Sensei te steunen en werd Vice Chief Instructor samen met Terauchi Kazuo Sensei (Japan)
Traditioneel karate met Morio Higaonna Sensei, dat is wat we willen doen.
Ook Bakkies Laubscher Sensei deelt reeds gedurende vele jaren zijn kennis met ons en is ondertussen een vriend geworden.
Zij hebben onze loyaliteit en respect meer dan verdiend, dus besloten wij om lid te worden van TOGKF.