Patrick Curinckx Sensei (7e Dan)

Technisch Hoofdinstructeur TOGKF België

Ik ben geboren in Mol, op 7 Februari 1960. Als jongen van 13 jaar startte ik met karate. Twee maal per week met de fiets naar de dichtstbijzijnde dojo. Hier werd ik opgeleid in het “Kyokushinkai – karate”. De vrienden uit het dorp die mee startten haakten al snel af. Ik was echter gefascineerd door deze kunst.
Na drie jaar ontmoette mijn leraar de Okinawaanse grootmeester “Morio Higaonna Shihan”, zodat ik vanaf 1976 het geluk had het “Okinawa Goju-Ryu Karate” te kunnen beoefenen. Herhaaldelijk kwamen er vooraanstaande leerlingen van Morio Higaonna Shihan stages geven in onze Belgische dojo.
In 1978, behaalde ik mijn zwarte gordel.
In 1979 begon ik les te geven in mijn eigen Goju-Ryu dojo. Aanvankelijk gaf ik 2 dagen per week les. De club groeide echter snel. Een paar jaar later, 1982, organiseerden wij een Europese Gasshuku in Leopoldsburg. Dit was mijn eerste persoonlijke ontmoeting met Master Morio Higaonna. Ik realiseerde mij onmiddellijk dat ik geen beter karatemeester zou kunnen vinden. Vanaf toen trainde ik nog met meer inzet en overtuiging. Dit resulteerde in een derde plaats op het Vlaams katakampioenschap “kata per team” en een eerste plaats op het Belgisch kampioenschap “kata per team”. Nadien heb ik niet meer deelgenomen aan wedstrijden maar heb ik mij meer toegelegd op het “traditioneel” beoefenen van het Okinawa Goju-Ryu Karate en het doorgeven van mijn kennis aan mijn leerlingen.

In 1983 en 1990 behaalde ik dan respectievelijk mijn 2e en 3e dan in België.
In 1991 besloot mijn Sensei, Pieter Harms, Higaonna Sensei niet langer te volgen. Vanaf dat moment viel het “Traditioneel Okinawa Goju-Ryu Karate” uiteen in België. Elke Sensei volgde zijn eigen weg. Ik was het echter niet eens met deze beslissing en besloot bij Morio Higaonna Shihan te blijven trainen.
In 1993 werd ik door Morio Higaonna Sensei gevraagd om Chief-Instructor te worden van België. Vanaf toen heb ik mij pas ten volle gerealiseerd hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk met Morio Higaonna Sensei te trainen. Ik tracht dit dan ook te doen en zie het dan ook als mijn taak om mijn kennis door te geven aan mijn leerlingen zodat ook zij kunnen groeien in het “Okinawa Goju-Ryu”.
In 1995, op de Europese Gasshuku in Spanje, werd mijn Sandan bevestigd door Morio Higaonna Shihan.
Augustus 1998 ontmoette ik voor de eerste maal An’ichi Miyagi Sensei en Shuichi Aragaki Sensei. Ik stond versteld van hun kennis, enthousiasme en vriendelijkheid. Het was ook een enige gelegenheid om hen over de geschiedenis van het “Traditioneel Okinawa Goju-Ryu Karate” te horen vertellen. Bedankt Sensei, het was een unieke ervaring om met jullie te trainen. Als je het Okinawa Goju-Ryu Karate beoefent moet je zeker eens naar het land van oorsprong reizen als je de kans krijgt. De Senior – Sensei alsook de Okinawaanse bevolking zijn stuk voor stuk mensen met een eerlijk en warm hart.
1999, de Honbu-dojo in Mol bestaat 20 jaar en ik behaal mijn 4e Dan op de 17e Europese Gasshuku hier in België. Op de Europese Gasshuku in Spanje in 2005 word ik 5e Dan en op de 6e Budosai in Okinawa 2012 behaalde ik mijn 6e Dan (Rokudan). In 2018 behaal ik mijn 7e Dan (Nanadan) in de Honbu Dojo in Okinawa onder het toeziend oog van Morio Higaonna Sensei.

Ik kan mij mijn leven niet meer voorstellen zonder het Traditioneel Okinawa Goju-Ryu Karate. Het is voor mij niet alleen een gevechtskunst maar het is ook een belangrijk deel geworden van mijn levensfilosofie. Zoals Higaonna Shihan al meermaals gezegd heeft:
“Never give up, you come and you grow!”

Tot slot wil ik nog mijn oprechte dank uiten naar al mijn leermeesters, vooral naar Morio Higaonna Shihan, Bakkies Laubscher Sensei en alle Senior Instructors die tot nu toe hun kennis ter beschikking hebben gesteld, en naar allen die mij hun vertrouwen geschonken hebben. Ik hoop en ik zal trachten hun vertrouwen in mij niet te beschamen.